Sri Lankas alla nationalparker

En vanlig aktivitet är att besöka de olika nationalparkerna som finns på Sri Lanka. Några är perfekta för vandringar, andra för att åka på ”mini”safaris och se Sri Lankas djur och natur.

tidig-morgon-safari-sri-lanka

Morgonstund har guld i mund! De bästa safaris du kan göra är oftast tidig morgon

För den som varit i Afrika och gjort safari i Kenya, Tanzania, Namibia etc är dessa minisafaris kanske inte lika spektakulärt, men det är ju alltid underbart att få se djur i sitt rätta element.

elefanter-safar-sri-lanka

Elefanter är nog det man ser mest av under minisafarin

Många parker på liten yta

På 30-talet skapades de första nationalparkerna på Sri Lanka och med tanke på landets storlek, så ska 13% av landets yta täckas av nationalparker (samt olika varianter t ex naturreservat och olika djurreservat), vilket blir väldigt många för ett så pass litet land.
Många av dem har restriktiva besöksmöjligeter (forskare, fotografer måste ha speciella tillstånd t ex ), medan andra kan man besöka utan problem.

elefanter-minneriya-sri-lanka

Minneriya – Törstiga elefanter

Vilken park ska man välja?

De vanligaste parkerna för besök:

Horton Plains National Park (vandring)

Gal Oya National Park (möjlighet till båt”safari”)

Uda Walawe National Park (mini-safari)

Peak Wilderness Man and Biosphere Reserve (vandring vid Adam’s Peak)

Lion King (Sinharaja) Tropical Rain Forest  (vandring och/eller fågelskådning – 95% av Sri Lankas endemiska fåglar finns här)

Wilpattu National Park (mini-safari)

Yala National Park ( Den kanske mest kända parken-mini-safari)

Kumana Bird Sanctuary (mini-safari, fågelskådning- är en del av Yala)

Minneriya National Park (mini-safari)

Kaudulla National Park (mini-safari)

vild-svin-sri-lanka

Vildsvin tidigt på morgonen

Vad kan man förväntas att få se?

De flesta ”mini-safaris” tar ca 4 timmar att göra och man åker i parkens egna bilar med en ”rangers” som guide. Man åker alltså inte runt på egen hand.

Vad gäller djur i nationalparkerna så står nog elefanter och fåglar först på listan över lätta djur att se. Annars får du även se mindre björnar, hjortar, nattdjur som sibettkatt (eng. civet) och det utrotningshotade loris . Man kan få se schakaler, massor av endemiska fåglar och vackra fjärilar. Även om de slinker undan fort kan man få se reptiler som ormar och massor av typer av ödlor. Sri Lanka är även känt för sina olika slags sköldpaddor, men även krokodiler. Yala National Park är även känt för att vara den mest leopardtäta nationalparken i världen. Fast jag har aldrig lyckats ha turen att se någon……

pa-fagel-sri-lanka

Påfågeln är kanske inte särskilt annorlunda, men väldigt vacker

Högsäsong = många besökare

Under högsäsong är man inte ensam om att vara på dessa utflykter. Det kan vara många ”jeepar” som samlas för att se djuren. Men vet man om det i förväg, är det en ganska trevlig färd ändå. Parkerna där det finns mycket besökare (t ex Yala National Park), stängs under olika perioder och olika avdelningar, för att inte slitas för mycket och för att djuren ska få lugn och ro.

ko-vid-biljettluckan-sri-lanka

Kö vid biljettköp. Men sen åker alla åt olika håll och man möter inte alltför många bilar under rundturen