Valsafari – en hållbar balansgång?

Sri Lanka är känt för sina valar. Men ska man verkligen åka på en valsafari? Är det en hållbar aktivitet?

En valsafari tar ca 4-7 timmar, ute på havet vilket ofta innebär att vågorna rullar på kraftigt ibland.
De flesta organisatörer, hämtar upp vid hotellet, frukost och frukt ingår och även på vissa båtar får man sjösjuketabletter.

tidig-morgon-syd-kust-sri-lanka

Du åker iväg tidigt på morgonen

Vad du kan tänka på när du ska ut på valsafari

Se till att välja en bra båt, som inte tar för många passagerare och tänk på följande:

– Säkerhet: Vissa båtar, under högsäsong fylls på med mycket turister. Kan man se något för alla passagerare?
Det förekommer rapporter om överlastade båtar (vid högsäsong), för många ombord och inte tillräckligt med sitt platser. Självklart finns det flytvästar.

-Ekologiskt: Det känns inte trevligt när alla båtar åker iväg samtidigt på morgonen och sedan ligger ute till havs och väntar in valarna med dieselmotorerna på. Många klagar över bensindoft från motorerna och höga ljud som skrämmer bort valarna.

-Hälsa: Stor risk för att bli sjösjuk, det gungar kraftigt och man är ute i flera timmar. Blir man själv inte sjösjuk kan många andra på båten bli det, vilket inte är så trevligt. Tar man sjösjuketabletten kan man bli mycket dåsig och trött och somnar nästan.

– Respekt för valarna. När en båt ser en eller flera valar, åker samtliga båtar i full speed dit för att titta. Ibland blir valarna bortskrämda. Det finns riktlinjer för att inte närma sig valarna för nära, men vissa båtar har svårt att respektera detta. De vill ju gärna att passagerarna ska få se valarna på så nära håll som möjligt.

-Inget för små barn. De bör åtminstone måste vara så pass stora så att de inte behöver springa runt, bli trötta och skrika etc, det händer ju inte så mycket och man sitter på båten i många timmar. Har man otur får man inte någon valträff alls och då känns förstås turen helt meningslös.

syd-kusten-sri-lanka

De vanligaste är att man åker på valskådning när man är på sydkusten på Sri Lanka

Innevånares levebröd – hur gör man valskådning hållbart?

Tänk på att det är ett levebröd för båtägarna och befolkningen som annars inte skulle få jobb och det är bra att det skapas arbetstillfällen, en svår balansgång med de negativa effekter som man kan uppleva.

Myndigheterna borde i dagsläget försöka påverka valskådningen till att bli en mer unik upplevelse som passar besökare – (ge bättre information och ha tydligare regler), de lokala båtägarna måste se till att båtarna inte förorenar, om möjligt ha tystare motorer och respektera valarna (och delfinerna också förstås).

fisk-galle-sri-lanka

Många fiskare har börjat köra valskådning istället för att fortsätta med fiskandet. Det ger mer pengar att köra turister.

Bojkott eller inte?

Samtidigt är det en mäktig upplevelse att få se de magnifika valarna och delfinerna som man inte ångrar. Du väljer hur du vill göra. Jag uppmanar inte till bojkott för det kan drabba oskyldiga, men att man ändå försöker fundera på vad som kan vara bra och hållbart för hela valskådningsnäringen på Sri Lanka.

Gäller inte bara Sri Lanka

Det här är kanske inte bara gäller för Sri Lanka, utan generellt när människan klampar in på djurens territorium i olika delar av världen. Hur kan vi se djuren utan att störa och slita på naturen?