jerusalem-flagga-israel

Från Jordanien till Israel

Dags att ta oss från Jordanien till Israel och städerna Jerusalem med Bethlehem, via Allenby bridge. Bron är knappt 50 m lång, man får ta en särskild buss för att ta sig över någon slags ”no mans land”. Den kostar några dollar som man måste betala cash när man stiger ombord.

flagga-israel

Framme i Israel

När vi kommer in i israelitiskt territorium från Jordanien känner vi direkt av skillnaden mellan länderna. På den israeliska sidan fungerar allt med mer disciplin, här verkar man ha total koll. Ganska rigorös passkontroll, men vi kom in i landet utan problem. Man blir ju alltid lite orolig. Har kanske sett för många filmer….varför skulle vi inte få komma in?

Palestina och Israel – olöslig konflikt?

Tog en taxi till Jerusalem, som var lätt att hitta direkt när man kom ut från passkontrollen, det ca 45 minuter. Chauffören var palestinier och berättade lite om hur det fungerar med Palestina och Israel. Inte helt lätt att få ihop hur allt hänger ihop. På vissa sidor om motorvägen är det palestinskt territorium på andra sidan israeliskt. 

In till de centralaste delarna i Jerusalem kommer inte palestin-registrerade bilar, men jag såg ändå några. Som vanligt får man lite olik information, eller så har jag svårt att förstå. Tyvärr är jag inte helt insatt i den här komplicerade situationen. Det enda jag förstår att det inte kommer att lösas ännu på ett tag. Tittar man historiskt har det ju varit konflikter i den här regionen i långt mer än 2000 år, minst! 

Vi lämnar den här heta politiska och religiösa potatisen och tar en hyrbil! Rätt bökigt och tar lång tid, men sen bär det av till Betlehem! Får se om jag ser en stjärna där!!

Västbanken och Bethlehem

Åker in i det som kallas Västbanken. Jag har hört och läst om detta sedan jag var liten men har aldrig förstått att det var så nära Jerusalem.

Kör igenom några checkpoints, manliga och kvinnliga militärer tittar in i bilen– i Israel gör alla militärtjänstgöring, män som kvinnor. Ingen stoppar oss. Jag tar inga foton här. Det känns inte så bra….

Direkt ser vi höga murar mot Jerusalem. Barndomsminnen dyker upp, från rapporteringar på tv där man ser stenkastande palestinier mot israelisk militär. Nu är murarna byggda. Dekorerade med slagord och grafitti.

murar-betlehem-israel

Betlehems murar

betlehem-murar-israel

Trump hittade hit också!

Skillnaden mellan den israeliska sidan och här är ganska stor. Israel är välorganiserat och rent. Här i Betlehem ser det ut som i vissa delar av Jordanien. Fattigt, ofärdiga byggnader överallt, inga trottoarer etc. Massor av turistbussar hittar man här. Det är nog för att hotellen är betydligt billigare i Palestina än i Israel. Vilken var anledningen till att vi bokade här, vi med. Eftersom vi kommer sent på kvällen och sticker tidigt morgonen efter känns det onödigt att betala ett dyrt hotellrum.

Jag är ju i Betlehem så jag måste få se var Jesus föddes. ”Stjärnan från Betlehem, leder ej bort men hem”. På Manger Square ligger The Nativity Church (Födelsekyrkan), byggd någon gång på 300-talet, där Jesus sägs ha fötts. Det är sent på kvällen så det går inte att besöka kyrkan. Får gå utmed gågatorna runt om kyrkan, tittade i alla affärer som sålde kristna kors, bilder från bibeln, radband, statyer av Heliga Maria och massa krimskrams. Ägarna till affärerna var noga med att alltid påpeka sedan hur många generationer de bott här i Betlehem. De visade sina palestinska pass, foton på fruar och barn och bevis på att de får gå in i Jerusalem, något som tydligen är väldigt svårt att få för dem.

Vi åt middag på en lokal liten mini-restaurang på torget, lokal mat som var det godaste på länge! Tabbouleh- den bästa någonsin, kebab, bröd, hummus.  Mums!! 

Det finns få kristna kvar här, men det står fortfarande i stadsstadgarna att stadsfullmäktige ska vara kristen! En kvarleva från länge sedan när alla religioner kunde samsas någotsånär.

Det går inte att undvika att se muren som byggts mellan Västbanken och Israel. Det känns helt fel förstås med denna mur. Människor ska inte behöva bo med murar emellan sig.

Rundvandring i Jerusalem

Dagen därpå är det besök av Jerusalem som gäller. Denna heliga och historiska, mytomspunna stad.

Vi valde att vandra runt utan guide. På ett sätt hade det varit bra med guide, men samtidigt är det så otroligt mycket att se, så man skulle blivit snurrig. Vi har heller inte så mycket tid på oss. Vi besökte det viktigaste och trillade på andra saker av en händelse. Avkopplande och utan stress hann vi med det viktigaste.

jerusalem-pa-morgonen-israel

Jerusalem -tidigt på morgonen

jaffa-gate-jerusalem-israel

Jaffa Gate – en av entreerna in i Jerusalems gamla stad

jaffa-gate-jerusalem-israel

Ingången till Jerusalems gamla stad vid Jaffa Gate

Historiens vingslag

Klagomuren med separerad avdelning för kvinnor och män, Golgata (Via Dolorosa) där Jesus gick med korset, platsen där han dömdes av Pontius Pilatus och blev piskad. Vi hann med besök i Heliga gravens kyrka med stenen där Jesus legat efter korsfästelsen innan han for till himmelen.

western-wall-jerusalem-israel

Klagomuren eller Western Wall som den kallas. Det var egentligen en mur som blev kvar när Jerusalems tempel förstördes under romarna år 70 e kr.

pa-vag-till-klagomuren-jerusalem

Alla är på väg till Klagomuren

klagomuren-jerusalem

Klagomuren som är helig både för judar och muslimer

Här bockar man och ber, lägger in små lappar med böner. Alla får gå fram och be så länge man bär en kippa på huvudet. Ett tecken att visa vördnad inför Gud.

separerade-kvinnor-och-män-klagomuren

Kvinnor och män är separerade vid Klagomuren. Kvinnor bär inte kippa men har ofta något på huvudet, ibland även peruk för att visa vördnad.

via-dolorosa-jerusalem-israel

Via Dolorosa eller den vandring Jesus gjorde för att komma fram till Golgata

via-dolorosa-jerusalem-israel

Människor vandrar på Via Dolorosa och ”följer” Jesus dödsmarsch

church-of-condemnation-jerusalem-israel

Church of the Condemnation där Jesus sägs ha blivit dömd av Pontius Pilatus och fick bära korset. Detta har arkeologer sedan motbevisat.

den-heliga-gravens-kyrka-jesuralem-israel

Den heliga gravens kyrka i Jerusalem eller Uppståndelsekyrkan. Enligt traditionen är det platsen för Jesu korsfästelse – Golgata. Med den heliga graven där Jesus skulle ha uppstått. Kyrkan delas av 6 olika kristna religioner. Man kommer inte överens om vilket av trossamfunden som ska ha makten och har bråkat om detta sedan urminnestider.

den-heliga-gravens-kyrka-jerusalem-israel

Den heliga gravens kyrka. Olika trossamfund ber vid olika delar i kyrkan.

den-heliga-gravens-kyrka-jerusalem-israel

Jesus grav. Här står man i kö för att se in.

jesu-korsfastelse-kapell-jerusalem-israel

Grekiska kapellet för Jesu korsfästelse

mosaik-heliga-gravens-kyrka-jerusalem-israel

Vacker guldmosaik i Den heliga gravens kyrka

Heliga-gravens-kyrka-mosaik-jerusalem-israel

Heliga gravens kyrka med vacker mosaik som visar när Jesus tvättas och begravs

jesu-sten-heliga-gravens-kyrka-jerusalem-israel

Stenen där Jesus lades efter att ha tagits ned från korset och tvättades för begravningen.

jesu-sten-heliga-gravens-kyrka-jerusalem-israel

Alla pilgrimer berör stenen.

Gick utanför stadsmurarna som omger den gamla delen av Jerusalem. Murarna har raserats, byggts upp igen, och raserats av krig och jordbävningar.

stadsmurar-jerusalem-israel

De gamla stadsmurarna till Jerusalem är fyllda av historia och förstörelse från otaliga krig och naturkatastrofer.

tempelberget-jerusalem-israel

Tempelberget med dess murar.

Därifrån kan man även se det vackra Oljeberget (även kallat Olivberget) där Jesus ska ha blivit tillfångatagen men innan dess även blivit hyllad som kung när han red till Jerusalem på sin åsna. Oljeberget har varit en judisk begravningsplats sedan mer än 3000 år och det sägs att när Messias kommer är det de som är begravda där som får se Messias först (inom judendomen väntar man ju fortfarande på Messias till skillnad från kristendom där Messias är Jesus).

judiska-begravningsplatsen-oljeberget-jerusalem-israel

Den imponerande Judiska begravningsplatser på Oljeberget

rysk-ortodoxa-kyrkan-oljeberget-jerusalem-israel

Den ryskortodoxa kyrkan Sankta Maria Magdalena, på Oljeberget

Strosade runt de gamla gatorna, nu fyllda med souvenirbutiker, men mindre än jag trott. Vi var ute tidigt på förmiddagen, och när vi lämnade vid lunchtid kom man knappt fram i de trånga gränderna.

gränder-jerusalem-israel

Trånga gränder och gator – på morgonen kommer man fram. På eftermiddagen är det trångt av besökare

Affärer-jerusalem-israel

Allt möjligt säljs i gamla staden i Jerusalem.

porslin-jerusalem-israel

Färgglada porslinssouvenirer

kippa-jerusalem-israel

Eller köp med en vacker Kippa.

Tyvärr var moskéområdet med Klippdomen och Al Aqsamoskén stängd för besökare. Så det gick inte att besöka. Måste helt enkelt komma tillbaks en annan gång.

Historia och Religion

Här samsas 3 ”syskon”: 3 stora religioner – kristendom, islam och judendom. Historiens vingslag är så starka här. Allt man läst och lärt om den kristna religionen är ju gestaltat i denna stad. Filmer man sett, böcker man läst. Staden en enorm symbol. Till stor del är det ju Europas religiösa ursprung. Krig och fred,  kärlek och hat – det vi än i dag baserar vår vardag kring. Människor vallfärdar hit från jordens alla hörn. Man kan säga vad man vill om den religösa komplexa situationen i landet och mellan alla olika religioner, men staden är i alla fall mycket imponerande historiskt sett.

Läs gärna på innan besöket

Synd att jag glömt så mycket från religionskunskapen i skolan. Läs på lite innan så får du ut mycket av besöket i Jerusalem. Om du inte bestämmer dig för att ta en guide förstås, men det kan ändå vara bra att veta vad guiden talar om!