Från västra till södra kusten och charmiga staden Galle
När Sri Lanka blev ett hett resmål på 70-talet var det den västra kusten nära Colombo och flygplatsen som var ”hot-spots” för turisterna. Därför kan den delen idag kännas något urvattnad enligt min mening. Fast det kan alltid ändras och smaken är som baken, dvs det som inte passar just mig kanske passar andra.
Idag är det sydvästra och de södra delarna som attraherar mer för stranddagar. Stränderna är mer åt det paradisiska hållet med växlighet som ibland når ända ned till havet. Havet kan vara svårbadat på många ställen och där det går att bada finns det flera trevliga hotell.
Bortsett från härliga stränder, vad kan man göra mer på södra kusten
Du som kanske inte bara vill hänga på stranden kan hitta flera andra aktiviteter på södra kusten. Surf står förstås på mångas meny, men även dykning, valskådning (se min post om vad jag tycker om det här) och snorkling kan du göra här. Besök de nedre teplantagerna (ju högre upp man kommer i bergen desto finare är teet sägs det), båttur på en lagun, sköldpaddsreservat, tsunamimuseum, besök av batikfabriker etc.
Styltfiskare för turister
Styltfiskarna som är lite av Sri Lankas signum (finns på varenda reklam för landet) är dock endast för turister. De flänger upp på styltan och sen vill de ha några dollar. Riktigt styltfiskare finns inte längre. Kanske kan man hitta några äldre fiskare som fiskar för eget bruk, men de unga fiskar inte så här längre.
I andra delar av Sri Lanka kan man faktiskt se dem ibland. Där det inte är lite mycket turister.
Charmiga Galle Fort
Staden Galle byggdes av portugisiska kolonisatörer på 1500-talet och förstärktes av Holländarna när Sri Lanka blev en holländsk koloni. Det man ska besöka är inte den nya staden utan själva fortet – Galle Fort. Där finns den kända fyren, flera charmiga kolonialhotell, restauranger, barer, caféer och massor av små mysiga butiker finns.
Galle klarade sig ganska bra under tsunamin tack vare de kraftiga muraren som faktiskt höll för vågorna. Mycket blev ändå förstört men uppbyggd och renoverat igen med hjälp av holländska pengar. Fortet är så mysigt att strosa omkring i efter en dag på stranden. Ta en tuk-tuk hit om du bor i Unawatuna, Hikkaduwa, eller Weligama-traktern (taxi är kanske bäst då det är lite längre från Weligama/Mirissa). Det är det absolut värt!
Gå ut på fortets murar längst havet och se lokalinnevånarna ströva omkring på gräsmattorna. Barnen spelar cricket (alltså inte fotboll ) och några ungdomar dyker ned i det brusande havet för att visa vad de kan (ofta mot pengar). Skolklasser doppar fötterna i havet, familjer strövar omkring och njuter av kvällen. Ta en drink på en av de härliga kolonialhotellen som finns här i Galle Fort.
Bor du utanför Galle kommer du säkert att se den fina fiskmarknaden precis utanför Galle Fort. Fisken ligger direkt på marken och kvinnor och män diskuterar priset.
Lyxhotell i djungeln och elefantspaning under minisafari
Tröttnar du på stranden kan du ta en ”daybed” på det lyxiga hotellet mer inåt landet ”Kahanda Kanda” – där finns det god mat, lyxig pool mitt i djungeln. Har du tur även yoga pass och massage.
Vandra och lär dig om regnskogen i Sinharaja Rainforest Reserv. Här finns endemiska djur, ödlor, grodor och växter som bara finns på Sri Lanka. Det behövs en guide, så boka lite innan. Ta på lång strumpor över byxor så att inte blodiglar suger sig fast på dina ben när det är regnperiod i allafall.
Beroende på var du bor kan du även göra en dagstur för en minisafari i Yala Nationalpark. Men då måste du bo mer åt det östra hållet.
Läs mer om nationalparkerna på Sri Lanka och om att göra en minisafari på Sri Lanka här