Dekoration Halong Bay

Hur lägger man upp en resa i Vietnam

Sugen på att åka till Vietnam? Hur kan man då bäst lägga upp en resa för att se så mycket som möjligt av landet? Landet besöks logiskt från norr till söder. Logiken är att det är skönast att avsluta resan med några baddagar i södra Vietnam – helt enkelt! På vintern är det där det är varmast. I norra Vietnam är det däremot kallt och fuktigt.

Landet är avlångt och man tar sig till de olika platserna med flyg som fungerar mycket bra, eller tåg (nattåg rekommenderas). Väl på plats kan man sedan boka en chaufför som visar en runt. Eller så kan man även ta taxi eller buss. men då måste du vara mer insatt i vart du vill åka. Engelska är inte så utbredd i Vietnam.

Norra Vietnam – Hanoi och Halong Bay

Börja i Hanoi, stanna där en eller två dagar –  det räcker. Gör en kryssning i Halong Bay en eller två nätter och har du tid kan du vandra en eller 2 dagar i de vackra bergen i Sa Pa- regionen. Till Sa Pa tar du dig med nattåg.

gatan-vid-operan-hanoi

Gatan vid Hanoi operan som byggdes av fransmännen 1901

 

gamla-stan-hanoi

Gamla Stan i Hanoi, lite stökig och smutsig men riktigt charmig

hanois-gamla-stan

Träden i Hanois gamla stan ger en mysig atmosfär

affar-hanoi

Undrar hur man kommer in i affären?

moppar-hanoi

Miljontals moppar och scootrar- ibland kan man inte ens gå över gatan

streetfood-hanoi

Hanois kända streetfood

arv-kolonialtid-baguett-hanoi

Arvet från den franska kolonialtiden: Baguetter

foto-hoan-kiem-lake-hanoi

Vid sjön Hoan Kiem är det populärt att ta foton – gärna bröllopsfoton

transport-av-mat-hanoi

Klassisk transport av mat i Vietnam

long-bien-bron-hanoi

Long Biên bron byggdes av fransmännen under kolonialtiden och var en av de längsta broarna i världen. Den symboliserade industrialismen i Asien runt sekelskiftet.

long-bien-bron-hanoi

Kända Long Biên bron påminner om svunna kolonialtider.. I mycket dåligt skick, undrar när den att rasar ihop…

vattentornet-hang-dau-hanoi

Minnet av epoken Indokina, vattentornet från 1894, Hang Dau

hanoi-by-night

Hanoi by night – gäller att inte ha ont i ryggen när man ska krypa upp på de små pallarna!

halong-bay-kryssning

Båtturen i Halong Bay är avkopplande och lugn – bara att njuta av det vackra landskapet

soluppgang-bat-halong-bay

Vakna upp i soluppgången med chi gong på båtdäcket

halong-bukten

Hur härligt är inte det här?

halong-bukten

Vackra Halong bukten

halong-bay

Kändaste bilden från Halong Bay

Från Hanoi tar du dig sedan med flyg eller nattåg till den kejserliga staden Hue. Vill du ta nattåg är är ett tips att boka in en hel hytt för resesällskapet, dvs betala även för de sängar som inte används. På det viset slipper du att dela hytt med personer du inte känner. Det kostar inte så mycket så det kan det vara värt.

Centrala Vietnam -Hue och Hoi An

I Hue besöker du palatset som inte är så gammalt, men som beskriver historien från perioden under Indokina och man kan även se spår att Vietnamkriget (Amerikanska kriget som man kallar det i Vietnam) i form av kulhål. Det var intensiva strider mitt i palatset mellan syd- och nordvietnam. Du hinner ta en tur på ”Perfume River” och se kejsargravarna och de fina omgivningarna. Kanske ett tempel på vägen. En natt max två räcker i Hue.

slottet-i-hue

Sliten port i palatset i Hue

slottet-hue

Vacker del av Hue palatset

dragon-batar-perfume-river-hue

Drakbåtar på Perfume River i Hue

Ta bilen till Da Nang och Hoi An. Du kan åka tåg, men då missar du bergspasset mitt bland molnen och den vackra utsikten över Da Nang. Tar du tar bilen är det en härlig väg längst kusten. Du stannar till vid en plats där striderna mellan Syd- och Nordvietnam återigen gör sig påminda.

bergspasset-da-nang

Du slår nästan huvudet i molnet i bergspasset mot Da Nang

Söta lilla staden Hoi An

rislampor-hoi-an

Rislampornas stad – Hoi An

I Hoi An kan du bo i närheten av staden eller längre bort vid stranden om du stannar längre för några härliga stranddagar. Hoi An är mycket litet och du går runt den söta staden under en timme. På eftermiddagen är det bilfritt då du kan verkligen strosa runt i lugn och ro.

bilfria-timmar-hoi-an

Bilfria timmar mitt i Hoi An på eftermiddagen

japanska-bron-hoi-an

Japanska bron i Hoi An

Besök tempel, marknad och den för staden välkända, japanska bron. Den går inte att missa. Staden är även känd för sina rislampor som hänger överallt vilket ger att mycket pittoreskt intryck. När de tänds på kvällen blir det magiskt. Människor lägger ned flytande ljus i floden som glider ned långsamt och ger staden en stämningsfull känsla.

marknad-hoi-an

Marknaden i Hoi An

rislampor-hoi-an

Rislampor finns överallt i Hoi An

hoi-an-by-night

Magisk kväll i Hoi An

Beroende på om du vill stanna vid stranden några dagar eller är på en kortare genomresa, ska du planera in minst 1-2 dagar in här, helst 3. Det finns ganska mycket att se och göra. Min favoritaktivitet var helt klart att åka ut till en fiskeby och fiska småkrabbor i de kända runda korgarna de använder här. Du kan även åka till My Son templet, cykla bland risfält och bara njuta av stranden.

rotting-bat-hoi-an

Ta en tur med den runda rottingbåten nära Hoi An och fiska…..

fiska-krabbor-i-hoi-an

….krabbor med lokalinnevånarna

Södra Vietnam – Stränderna och Ho Chi Minh City (HCMC) – även känd som Saigon

Det finns många stränder i Vietnam. De kändaste är kanske dessa:

Nha Trang, Mui Ne, Da Nang, Hoi An, stränderna vid Halong Bay och ön Phu Quoc. Utöver dessa finns andra stränder och öar det är bara att leta på internet för just DIN strand.

Da Nang tycker jag personligen inte är så märkvärdigt. Det är en fin stor strand men inte så mycket mer. Stannar du till här ändå, kan du ta linbanan i Ba Na Hills eller se den lite speciella utkiksplatsen med de stora händerna som håller upp hela bron ”Golden Bridge”. Man är också väldigt stolt över sin nöjespark – Fantasy Park. Men den är kitchig och inte gjord för europeiska resenärer. Men har du tonåringar eller mindre barn med dig kanske det kan vara en kul upplevelse för dem. Annars ska du inte slösa bort tid och pengar på att åka dit.

Hur kommer man till stränderna

Vill du till stränderna i Nha Trang kan du ta flyget ca 1 timme, eller tåg ca 9-11 timmar från centrala Vietnam. Flyg tar ca 1 timme 15 min (eller nattåg) till Ho Chi Minh City (HCMC) från centrala Vietnam. Eller som staden kallades förr – Saigon.

Stranden Vun Tau ligger nog närmast HCMC, bara ca 2 timmar därifrån och är lättillgänglig om man inte har många dagars strandvistelse till sitt förfogande. Mui Ne ca 5 timmar från HCMC bara för att ge en idé om avstånd. Du kan ta bekväma bussar dit eller privat chaufför.

stranden-da-nang

Stranden i Da Nang

strand-vun-tau

Den tomma stranden i Vun Tau – söder om Ho Chi Minh City (Saigon)

kite-surf-vun-tau

Stranden i Vun Tau är perfekt för kitesurf

stranden-vun-tau

Ingen turist så långt ögat kan nå i Vun Tau

Stränderna i Vietnam är förstås som stränder är mest – härliga. Men man kan ha otur och hamna på ställen som inte är helt ok, där tomma plastflaskor ligger och dräller med gamla flip-flops och annat skräp. Vietnameserna har ännu inte helt förstått att försöka ta vara på de fantastiska stränder man har. Hoppas det ändras snart.

Du kan hamna vid ett stort hotellbygge (oftast i Phu Quoc) så försök ta reda på vad som gäller på den strand du valt att bo vid. Skräpet kan nämligen ändras med årstiden (om strömmen tar med mycket skräp, regnperiod eller inte etc) och tillslut har ju hotellbygget blivit klart. Den information du får kanske inte gäller längre.

Ho Chi Minh City

I HCMC kan du stanna till och se staden eller ta dig vidare antingen direkt till de södra delarna Mui Ne eller Vung Tao, med buss, taxi eller egen chaufför, för dina baddagar. Du kan även ta dig med flyg till stränderna på ön Phu Qouc i från HCMC. Har du tid rekommenderar jag även att göra ett besök i Mekongdeltat, sova där en natt och sedan ta en speedboat över till Phu Quoc om du ska dit sedan.

När baddagarna är över flyger du tillbaks till HCMC och besöker staden eller flyger tillbaks hem igen. Man behöver inte stanna mer än 1-2, max 3 nätter i HCMC.

gammalt-moter-nytt-hcmc

Gammalt möter nytt! Koloniala hus och moderna byggnader i HCMC

stadsliv-hcmc

Stadsliv i HCMC

De kända krigen (mot Frankrike och USA) gör sig påminda lite överallt. Besök gärna Krigsmuseet och lär dig mer.

Det här är en standardrutt för att se så mycket som möjligt av landet. Räkna med ca 2 veckor för att hinna med det viktigaste i Vietnam från norr till söder, om du dessutom vill ha några härliga stranddagar. Utöver det som finns beskrivet här kan du stanna till på olika nationalparker och besöka grottor. Du kanske vill fortsätta resan till Kambodja eller Laos? Även längre bort som Filippinerna om du har tid!

Ska man resa runt med chaufför eller inte? Läs om hur det är att ha en chaufför på Sri Lanka – det är ungefär samma tänk som gäller i Vietnam, Anlita chaufför eller ta sig fram på egen hand