När är det bäst att resa till Myanmar

Som i de flesta länder i Sydostasien så är vädret bäst under December – Februari i Myanmar.
De varmaste månaderna i Yangon är Februari -Maj. Mest regn kommer under Juni – Augusti. Då ska man undvika att resa till Myanmar, vägar kan svämma över och det är svårt att komma fram.

sjo-berg-myanmar

Konstgjord sjö vid damm i bergen mellan Bagan och huvudstaden Nay Pyi Daw

Om man vill bada – när ska man besöka landet?

Vill man ha några baddagar efter alla tempel besök, är vattnet varmt i Myeik-skärgården året runt, men räkna med att det är som bäst väder mellan november och april. Det är en perfekt period för den som dyker. Regnsäsongen är mellan juni – oktober. Många kryssningsbåtar som kör runt i skärgården, slutar gå under monsunperioden.

Naturen kring Mandalay- Bagan- Inle

vinter-myanmar

Myanmars skog liknar något en svensk skog, brun och lite eländig innan bladen kommer på våren igen

Säsongen under februari/mars får man kanske inte se de vackraste naturupplevelserna just här. Det är ett annorlunda klimat i den centrala delen av Myanmar, jämfört med t ex Thailand och Kambodja. Många träd har inga löv, de få teakträd som finns kvar eller som blivit planterade har alla tappat sina enorma blad och det är ganska brunt på de flesta åkrar och berg man åker förbi. Det är torrt och inte så tropiskt frodigt här i denna del av Myanmar. Växtligheten känns som i Sverige när snön har smält och det mesta är brunt och grått. För den som varit i Tanzania och Kenya liknar det lite en savann i vissa fall. När det är regnperioden är det nog mycket grönare och finare!

palmer-myanmar

Som vanligt i Asien finns det förstås palmer

Ett helt unikt land

Myanmar kanske inte så känt för sina naturupplevelser, utan mer för alla vackra tempel och kulturen man upplever här. För den som inte gillar tempel ändrar nog definitivt sin uppfattning efter sitt besök i Myanmar. Templen i Myanmar är helt unika!

berg-myanmar

Bergslandskapen är vackra även på vintern

Här kan du läsa om tempelområdet i Bagan

Vill du ha hjälp med en resa till Myanmar