En eftermiddag i Mandalay

Du förstår direkt att du är i Myanmar/Burma när du kommer in i Mandalay och ser ”Mandalay Hill” med alla pagods, tempel, stupas, kloster och andra helgedomar.  Landet är känt för mängden av stupas och tempel som finns överallt, på minsta bergstopp och i varje liten by. På de mest avlägsna platser man kan tänka sig, har man lyckats bygga en stupa. Dags för en snabbvisit av Mandalay.

stupas-i-solnedgang-mandalay

Stupas i solnedgång

Förgången lyx

Hotellet är gammaldags men lite charmigt, då materialet i huvudsak är i teak och vilket gör att det är en ganska ”tung” inredning och en känsla av en förgången lyx, lite ålderdomlig. Men det är fräscht och rent.

hotell-rum-mandalay

Trä och lack! Det riktigt gnistrade om hotellrummet.

Tar en snabb dusch efter den 25 timmars långa flygresan från Europa och åker iväg på sightseeing. Det är snart kväll och det finns inte mycket tid för besök eftersom färden går vidare i morgon bitti redan. Vi måste göra en snabbvisit i Mandalay på en eftermiddag.

Vart man än vänder huvudet finns en vacker pagod eller stupor

Vi ger chauffören grönt ljus för att visa oss vad han absolut tycker ska ses i Mandalay. Kör förbi en vacker pagoda/tempel där det finns 100-tals kritvita små stupas, Sandamuni Pagoda. Chauffören förstår inte vad jag menar när vi ber honom att stanna till, han tycker inte att det är något särskilt med just det templet, för honom är det som vilket tempel som helst. Vi tycker det är fantastiskt!

vita-stupas-mandalay

Vita stupas i Mandalay vid Sandamuni Pagoda.

Mittemot de vita stupas vid Sandamuni Pagodan finns en annan vacker byggnad mitt i en sjö. Total harmoni.

yele-dhammayone-mandalay

Yele Dhammayone, en slags pagod?

Golden Monastery – Teakklostret

Chauffören tar oss sedan till Shwenandaw klostret från 1878. Klostret är litet men en riktig pärla. Ett annorlunda byggnadsverk som ursprungligen var en del av Mandalay slottet, helt förgyllt (därav namnet Golden Monastery) men som flyttades av kungens son lät det bli ett kloster. Hela byggnaden är i snidad teak, vilket inte är så vanligt i Asien då trä inte är ett särskilt bra byggmaterial pga det fuktiga klimatet. Men luften är torr här i Mandalay så det murknar inte, samt att teak är ett robust trämaterial. Precis innan solnedgången hinner vi fram till U-Bein Bridge, men mer om det i en annan blogg.

swenandaw-kloster-mandalay

Swenandaw kloster helt i teak. Kallas även Golden Palace Monastery. Ovanligt och mycket vackert.

dekoration-kloster-mandalay

Klostret är fantastiskt dekorerat med sniderier direkt på väggarna

golden-monastery-mandalay

Inne i klostret är det lika vackert utsmyckat med teaksniderier. Men kvinnor får inte gå in vid Buddhan….

marionette-dockor.mandalay

Utanför klostret kan man köpa de vackra marionettedockorna.