Vad är en turistfälla? Ska man undvika en turistfälla?

På Wikipedia läser man: En turistfälla är ett vardagligt och nedsättande uttryck för en inrättning som utnyttjar turister för ekonomisk vinnings skull.[1]
Samtidigt står det att uttrycket är subjektivt, dvs alla kan tycka lite olika beroende på vad man förväntar sig, ens tycke och smak.

Hela världen är nu för tiden en turistfälla. Var man än hamnar i världen finns det alltid en fransman, tysk, ryss eller polack, spanjor, kines, amerikan det tar aldrig slut!

Hur uppkommer en turistfälla?
En vacker plats, en spännande aktivitet, en annorlunda byggnad i ett land eller en region blir känd och genast strömmar det till massor av människor som vill se detta. Då kommer lokalbefolkningen på den geniala iden att de kanske kan få lite jobb skapat här, tjäna pengar till sina familjer och eftersom man inte har samma uppfattning om vad som är av god smak och tillvägagångsättet, så kan det gå lite överstyr, enligt vår mening. Det kan bli för många försäljare, det kan vara för dyra produkter, för många turister så att man inte ser någonting etc.

Så länge man är besökare i ett land, är man ju faktiskt en turist.
Vet man om i förväg att det kanske är mycket besökare eller massa kommers, kan man kanske njuta av utsikten eller byggnaden man har framför sig ändå. Och ta det lite med en klackspark?
Åker man till ett populärt ställe måste man nästan förvänta sig att det är en ”turistfälla” nu för tiden. Man hittar turistfällor i alla länder: i Amazonas i Brasilien, i djupaste Vietnam, i mörkaste Afrika och längst bort på den nordligaste udden på Hawaii. Det kommer alltid att finnas en annan besökare där. Du är aldrig ensam om att komma på att resa just hit. Det finns knappt några stränder utan turister kvar, berg som inte klättrats av andra, små unika restauranger som ingen annan ätit på  längre.
Internet har kanske tagit död på unika ställen i världen när alla basunerar ut var deras smultronställen ligger – genast kommer det nyfikna som vill se eller uppleva det här unika. Som då inte längre är unikt.

En annan aspekt är att vissa platser inte är gjorda för dig utan för andra nationaliteter. Olika länder har olika smak och reser på olika sätt! Ryssar och kineser har helt andra prioriteringar vad gäller resor och besök av platser. En europé har oftast en annan uppfattning om vad som är charmigt mysigt och typiskt för just den här destinationen.
Vissa nationaliteter vill t ex inte alls bo på ett intimt mysigt, enkelt, hotell, utan på en stor, lyxig resort med casino, som kanske de flesta svenskar skulle tycka var hemskt!

Självklart kan man bli jättebesviken, men det är också intressant att se att det man trodde var något unikt kanske inte var det.

Är det inte lite av snobberi att anse att den här platsen jag är på är finare utan alla andra. Att det är för många andra som besöker samma sak? Att det jag gör inte är unikt. Det är för många försäljare här, för mycket kommers, för färgglatt, för skrikigt, för trångt – för många turister…

Självklart finns det platser utan turister. Men dessa är kanske mer svårtillgängliga, eller kan inte erbjuda hotell, en infrastruktur för att ta emot turister, eller så ligger de i krig och är farliga på andras sätt…

Ska man undvika ”turistfällor”? Det beror på. Tänk på att man faktiskt också kan lära sig om landets kultur, konst och språk trots att det kanske känns just då som ett meningslöst besök. Det kan bli kul att se när man kommer hem, i en film eller läsa om det i en bok. Om inte annat kan man berätta om den ”där förfärliga turistfällan” man hamnade i, när man kommer hem och så kan det bli ett festligt minne istället!

Var stolt över att vara en TURIST istället! Att du har möjlighet att få resa och se platser och saker.