Många tror att Angkor templen i Siem Reap består av ett enda tempel – Angkor Wat. Men tempelområdet är så mycket större än man kan tro. Området byggdes mellan 800-1400-talet vilket var den period när Khmer riket blomstrade som mest. Man får räkna med minst 2-3 dagar för att hinna se så mycket som möjligt. För den riktigt intresserade kan även 4 dagar vara värt att besöka.

Vallgravar omger området och den del som kallas Angkor Thom, som var den egentliga staden/centrum. Det vanligaste områden man besöker är Angkor Thom och Bayon. Man sparar det bästa till sist och avslutar alla andra tempelbesök med det magnifika och mest kända templet Angkor Wat.

Angkor Wat byggdes av kung  på 1100-talet.  Det byggdes som ett hinduiskt tempel i khmer-arkitektur. Guden Vishnu är central och symboliserar den hinduiska världsbilden. Buddhismen tog sedan över templet.

Efter bron, går man genom portaler och sten”gator”, gallerior och pelargångar fram tills man kommer till det stora kända Angkor Wat.

Tempelområdet är omringat av artificiella dammar, utgrävda för hand. Det var ett sofistikerat sätt för innevånarna att få tillgång till vatten genom ett, för denna period, avancerat nätverk med olika kanaler mellan dammar.

Man tror att det kan ha bott upp till 1 miljon människor i området.

Olika krig gjorde att templet förmodligen övergavs kring 1500-talet.

Fransmannen Henri Mouhot hävdar att han återupptäckte det bortglömda templet. Men det fanns många buddhistmunkar som fortfarande besökte templet under alla århundraden, det var en pilgrimsort för många under den  ”bortglömda ” tiden. Det var nog mer så att Henri Mouhot möjliggjorde att européer fick upp ögonen för templet och kunde sedan hjälpa till att restaurera det.

Templet är dekorerat med imponerande reliefer och skulpturer. De himmelska nymferna man ser kallas Apsaras och olika fresker av historiska krigs- och religiösa berättelser och mytologiska sagor finns gestaltat på väggarna. Många av skulpturerna finns idag på nationalmuseet i Phnom Penh och inte i själva templet.

Man kan klättra upp i det högsta byggnaden/tornet, men trapporna är väldigt branta och vissa besökare har mycket svårt att gå i trapporna, så man får ha lite tålamod. Här gäller även att man är välklädd och inte har korta shorts eller linnen. Det är en helgedom som ska respekteras. Det finns vakter som säger till ifall du inte får klättra upp pga din klädsel. Då kan man ”hyra” en pareo eller liknande. 

En intressant, men tragisk anekdot är att under renoveringen innan Pol Pot regimen, flyttades olika stenblock från templet. När regimen fängslade och dödade alla intellektuella och utbildade personer, fanns det inte någon kvar från restaureringen av templet efter att regimen fallit som kunde säga varifrån stenblocken tagits och var man trott att de skulle läggas. Så dessa stenblock ligger kvar än idag där de lagts av de arkeologer och andra specialister som renoverade templet .

Ett populärt foto att ta, är av templet som speglar sig i den lilla bassängen framför komplexet. Du kommer inte vara ensam om att vilja ta foto där.

Du får nog ut mer av att ha en guide än att strosa runt själv, då förstår man bättre relieferna man ser,  hur allting byggts, använts och hur man tänkt. Byggnaderna är mystiska och spirituella och handlar till stor del om människans litenhet i universum.

Angkor Wat är helt klart ett mästerverk som absolut inte får missas.