Upptäck nordöstra Sri Lanka

anlita-chauffor-sri-lanka

Landskapet förändras när man åker österöver

Nordöstra delen av Sri Lanka var under många år omöjligt att besöka pga inbördeskriget. Det tog officiellt slut så sent som 2009, den delen har inte utvecklats riktigt för turism ännu.

Den östra delen är ett perfekt resmål för den som vill resa till Sri Lanka under vår och sommar. Då är vädret som bäst stabilt, varmt och havet är perfekt. Det är absolut värt att besöka de nordöstra stränderna på Sri Lanka för den som vill resa dit mellan maj till september.

Passekudah – östra Sri Lanka

Vår färd från de centrala delarna från Sigiriya till Passekudah (stavas ibland även Pasikuda), går genom landskap som förändras och det blir plattare och liknar mer en stäpp än det genomgröna och lummiga landet vi dittills sett i andra delar av Sri Lanka. Det blir glesare mellan byarna och det känns fattigare.

Vi åker förbi en gammal checkpoint, där man blev stoppad under kriget när man skulle vidare norrut. Kommer fram till den lilla byn, Passekudah, svänger ner till stranden och ”hotell”vägen där många hotell ligger och vårt hotell Maalu-Maalu. Stranden här är härlig och det blir naturligt att de flesta hotell ligger just här.

Vid incheckningen vill man bara kasta sig i poolen, eller havet, eller var går gränsen??? Pool och hav möts.

pool-maalu-maalu-sri-lanka

Man vill bara springa och hoppa i poolen… eller havet?

Stranden Passekudah

Det sägs att man inte ska gå ut och vandra hur som helst, här i de nordöstra delarna, eftersom det finns av landminor kvar på vissa ställen efter kriget! Men du kan ändå känna dig trygg och njuta när du promenerar längs stranden som är, trots hotellen, fortfarande vild. Stranden är långgrund och havets vågor underbart mjuka och badvänliga.

strand-passekudah-sri-lanka

Härliga badvänliga stränder i Passekudah

strand-passekudah-sri-lanka

Stranden är ganska vild

Passekudah-ostra-sri-lanka

Östra Sri Lankas härliga stränder

Aktiviteter på stranden

Vid lokala högtider och helger är det mycket folk på stranden, det är liv och rörelse som är härligt! I skrivande stund är det inte mycket till stad att besöka, ingen ”turist”shopping, inte heller några aktiviteter att tala om förutom klassiska vattensporter som hotellen och privata aktörer erbjuder (detta kan dock ändras, då regionen utvecklas mer och mer inom turism). Det finns heller inte så många andra restauranger än hotellens, så det blir riktig avkoppling att bara stanna på hotellet och lata sig och kanske unna sig en auyrveda-behandling, under några dagar.

passekudah-strand-sri-lanka

Andra sidan stranden med några hotell

Arugam Bay

Hela östra kusten är ganska outvecklad med undantag av några ställen som är mer eller mindre kända, t ex Arugam Bay (Arugam Kudah), som ligger mer söderut på östkusten. Stranden är en ”hot spot” för surfälskare och det finns små mysiga små hotell och guesthouses för den som gillar den typen av boende. Barnfamiljer med småbarn ska tänka på att vågorna är kraftiga här och välja att åka till mer badvänliga stränder.

Nationalparken Pigeon Island

Lite mer norröver från Passikudah ligger staden Trincomalee, Nilaveli beach, med nationalparken Pigeon Island som är en marin park och här finns förutom fiskar även Sri Lankas bästa koraller.  Pigeon Island är känd för sina  dykmöjligheter (passa på att lära dig dyka med organisationen Padi för den som vill ha det internationella cerfikatet), snorkling och valskådning.

Passa på att resa till nordöstra Sri Lanka

Det finns alltså massor att se och göra på nordöstra Sri Lanka, särskilt för den som vill resa under den svenska sommarsemestern, då vädret är perfekt här. Det är vildare och mindre utvecklat vad gäller turism, men det gör regionen mycket charmig. Passa på att upptäcka den här delen innan det kanske blir förstört av massturism som inte hittat hit ännu.

ostra-sri-lanka-passekudah

Vilda stranden Passekudah i östra Sri Lanka