aliya-resort-sigiriya-sri-lanka

Hur är vädret på Sri Lanka?

resa-till-sri-lanka-bla-nyanser

Tre nyanser av blått vill alla ha på sin semester…

Vädret är underbart varmt och klimatet är tropiskt på denna indiska oceanens pärla. Men när är det allra bäst att resa till Sri Lanka?

Medeltemperaturen ligger mellan 30-31 grader vid kusten och de centrala delarna och 18-20 grader i bergen. De varmaste månaderna är mars och april, men även under regnperioden från maj till oktober, sjunker temperaturen sällan under 30 grader på dagen. Sri Lanka präglas av flera monsunregn, som påverkar olika delar av ön vid olika tidpunkter under året.

När är det bäst att resa till Sri Lanka?

bra-vader-resa-sri-lanka

Du kan faktiskt resa till Sri Lanka under hela året och ha bra väder lite varstans

NORR: I norra Sri Lanka ligger staden Jaffna.

Temperaturerna här är i allmänhet lite lägre än i övriga Sri Lanka. Regnperioden börjar från september fram till december.

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA TILL NORRA DELEN: Juli – Augusti

SYD: I södra delen av Sri Lanka finns den fina kolonialstaden Galle. Det är också här du hittar några av Sri Lankas vackraste, öde stränder.

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA SÖDRA DELEN: December – början av April

ÖST: Östkusten drabbades hårt efter tsunamin 2004 och det inre inbördeskriget med de tamilska tigrarna som officiellt slutade 2009. Därför har inte turismen utvecklats i samma utsträckning som andra delar av Sri Lanka här. Sri Lankas östkust är särskilt känd för städerna Trincomalee och Batticaloa. Här finns stranden Passikudah där det finns flera hotell.

Surfarens paradis på sydöstra sidan heter Arugam Bay.

De regnigaste månaderna är Oktober – December.

regn-passikudah-sri-lanka

Regnet på väg till Passikudah

passikudah-ostra-kusten-sri-lanka

Några timmar senare kan vädret vara så här under regnperioden på Passikudah på östra kusten (Maalu-Maalu Resort and Spa)

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA ÖSTRA DELEN: Maj- September (början på oktober)

VÄST: På Sri Lanka västkust ligger öns huvudstad Colombo, en hektisk och ”modern” storstad. Här finns fina badstränder, men staden Negombo är nog den mest kända och äldsta badstranden. Lite mer söderut finns flera stränder och stranden vid Hikkaduwa är en lite större turiststad, med restauranger och souvenirshopping.

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA TILL VÄSTRA DELEN: December – April

resa-sri-lanka-hikkaduwa

Hikkaduwa är en känd strand på västra sidan av Sri Lanka.

CENTRALA DELEN (även kalla Cultural Triangel)  

Cultural Triangle är regionen Kandy-Sigirya-Anuradhapura-Polunnaruwa och ligger centralt på Sri Lanka. Den här delen är ett måste då du absolut inte får missa i första hand Lejonberget i Sigiriya.

lejonberget-sigirya-sri-lanka

Lejonberget som liknar en tand

regnsasong-lejonberget-sigirya-

Lejonberget i Sigirya under regnsäsongen (Aliya Resort and Spa)

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA TILL CENTRALA DELEN: December – April

BERGSTRAKTERNA (teodlingarna)

Det är i bergen som Sri Lankas kända te odlas. Tidigare hette ju ön Ceylon och man kan än i dag hitta sk Ceylonte att köpa överallt i världen. Bergregionen startar när man kommer till Kandy. Nuwara Eliya och Ella ligger på ca 1800 m ö h. Här är det makalöst vacker! Men mycket kyligare än vid havet. Ta med lite varmare kläder för kvällen.

BÄSTA TIDEN ATT ÅKA TILL BERGSTRAKTERNA: Februari – Maj

te-distrikten-nuwara-eliya

Te-distrikten i bergen nära Nuwara Eliya.

posthuset-nuwara-eliya-sri-lanka

Det kan vara grått och disigt i Nuwara Eliya när resten av Sri Lanka har sol

Generellt är det oftast bäst att resa till Sri Lanka mellan December och April.

paradisstrand-sri-lanka

Paradisstränderna på södra sidan av Sri Lanka när vädret är som bäst

När du ska resa till Sri Lanka och vill bada mycket

För den badglade är det bra att veta att havet är ganska förrädiskt på Sri Lanka. Det är starka strömmar och kan vara kraftiga vågor i princip över hela ön (därav att det blivit ett surfparadis). Det finns skyddade stränder där de flesta hotell ligger eftersom det är lättare att bada här, men man måste alltid vara försiktig ändå. På de tomma vackra paradisstränderna i söder bygger man inte alltid hotell just för att det kan vara svårt att bada. Räkna alltså inte med ett ”akvarium”-hav där du kan ligga och plaska  i timmar. Barn ska inte lämnas ensamma vid vattnet (men det gäller ju förstås alltid).

svart-bada-sodra-kusten-sri-lanka

Paradisstrand på södra kusten, här är det svårt att bada pga kraftiga vågor

Låt inte vädret skrämma dig

Bortsett från att kanske november är den sämsta månaden,  går det att resa runt på Sri Lanka under hela året.  Självklart kan det komma skurar under regnperioder, men dessa går oftast över fort. När det är monsun kommer regnet oftast på kvällen. I bergen kan det bli dimmigt efter regnet, men det kan ju vara vackert det med. För strandvistelsen är det alltid varmt och skönt. Sri Lanka är alltså en mycket bra året-runt destination.