Varför gå på restaurang när man kan äta på hotellet

På kvällen frågar jag personalen på hotellet i Mandalay om någon restaurang i närheten, de förstod inte vad jag menade. Varför skulle vi åka till en restaurang när det fanns en på hotellet? Den var, om man så säger, kanske inte den mysigaste. Inga andra gäster och urtråkig mat.

Dålig engelskakunskaper i Myanmar

Engelskan, även inom turistindustrin, är ganska undermålig i Myanmar. De kan säga standardfraser men när man vill prata om något utanför deras inrepeterade fraser tar det stopp. Till slut lyckades jag fråga om det fanns någon marknad och då fick jag lite mer information. Det tog en stund för dem att förklara att jag kanske borde ta en tuk tuk till den kinesiska nattmarknaden.

Nattmarknad

kinesisk-nattmarknad-mandalay

Kinesiska nattmarknaden i Mandalay

Det här var väldigt lokalt! Tittade på grönsaks- och matstånden och hittade ett ”hål-i väggen” restaurang med några andra burmeser som åt. Här sitter man direkt på gatan (på stolar och med bord, förstås!), utan krusiduller och mysig inredning – lysrör i taket och scootrar parkerade 10 centimeter från matbordet, noll mysfaktor, men maten är som vanligt, fantastisk. Tog in fried rice, dumplings och fried noodles och så Myanmar-öl. Maten lagas direkt framför dig och allt diskas upp framför dig också – fundera inte närmare på hygienen och hur allt tillagas, för då äter du inte någonting! Se bara till att allt är väl genomstekt så är det ingen fara.

street-food-mandalay

Det kokar och fräser om burmesisk streetfood

Alla västerlänningar sitter på samma restaurang

Det var inte många västerlänningar här, men de som kom förbi satte sig på samma ställe som vi. När en vågar, vågar alla….. Det blev nästan komiskt. Inga andra västerlänningar satt vid de andra restaurangstånden! Man känner sig lite ensam som västerlänning här, ser man några andra känns det kanske lite skönt. Även om turismen har ökat i Myanmar på senare år, jämfört med Thailand är det en västanfläkt, fastän länderna ligger så nära varann.

nattmarknad-mandalay

Knökfullt av hungriga burmeser på nattmarknaden

Tävling som engagerar hela Myanmar

Några barn kom och tiggde. För att inte uppmuntra till att de utnyttjas (vilket är vanligt på turistställen i fattiga länder) ger jag inte något normalt sett utan garantier att det verkligen gagnar personen i fråga (eller familj etc). Föräldrar till tiggande barn står ofta bakom och pushar på, eller ännu värre – de utnyttjas av en ”tiggar”-liga.
En flicka var särskilt insisterande, hon började peka på ölkapsylen som lagts bredvid flaskan. Jag gav henne den och hon kom inte tillbaks. Förklaringen fick jag några dagar senare, ölmärket Myanmar hade en stor tävling där man kunde vinna 500 000 kyats (motsvarande 30 000 usd). Hela Myanmar var engagerade. Man såg folk som hade 10,20,30 flaskor Myanmaröl på borden. Och svaret fick man i kapsylen!

På hela resan vann jag förstås ingenting, jag hoppas innerligt att flickan vann några kyats!

Hur är egentligen burmesen

Strosade runt på nattmarknaden en stund efter middagen. Som vanligt var det massor av spännande grönsaker och en färgexplosion  i mörkret.

kinesiska-nattmarknad-mandalay

Färgexplosion på nattmarknaden i Mandalay

Till skillnad på thailändare är kanske inte burmesen jättevänlig och tillmötesgående till en början. Något avvaktande och förmodligen lite blyg. Men inte på något sätt otrevlig. De är ju trots allt lite ovana vid besökare jämfört med grannlandet Thailand. Självklart finns det här också en helt annan historik och kultur som färgat burmeserna. Det gör det ännu mer spännande att besöka landet. När du lärt känna någon, är de underbart rara och vänliga.

Läs mer om Myanmar här