tag-i-bergen-sri-lanka

Är tågresan i bergen värd att göra?

Är tågresan i bergen en klassiker man inte får missa?

Engelsmännen byggde ett välfungerande tågnät, som i princip inte byggts ut eller ändrats sedan mitten på 1800-talet på Sri Lanka. Är tågresan en klassiker man inte får missa?

nanu-oya-sri-lanka

Nanu Oya är stationen närmast Nuwara Eliya

Hela systemet är gammalt, de flesta vagnar och spår, vilket förstås även gör charmen för den som är tågentusiast. Tåget går långsamt och segt, stannar ofta och länge. Men är ett bra alternativ för att resa på annat sätt på Sri Lanka, än med bil.

utsikt-tag-sri-lanka

Ibland ser du ingenting, ibland ser du det här!

bonder-tag-sri-lanka

Man åker förbi det lokala livet i bergen. Här är det purjolöksskörd på gång

Tågnätet finns nästan över hela ön, men det är bergslandskapen som lockar mest besökare och det är dessa sträckor som oftast beskrivs i olika guideböcker. Och visst är det otroligt vackert!
I varenda Sri Lanka-guide står det att man inte ska missa tågresan. En sanning med viss modifikation.

tag-sri-lanka

Vackra vyer i bergen under tågresan

Vanligast finns det 3 klasser, där förstås 1:a klass är den bästa (nyare vagnar för turisterna har AC). 1:a klass resenärerna vill kunna öppna fönsterna för att se ut på de vackra landskapen men de är stängda pga av AC. Under högsäsong är dessa vagnar ofta fullbokade och det är svårt att få plats.

tag-perrong-sri-lanka

Alla turister står och väntar på perrongen på tåget som kommer när det kommer….

toalett-tag-sri-lanka

Speciell toalett endast för turister på perrongen

Högsäsong att resa med tåg på Sri Lanka

Högsäsongen på Sri Lanka kan innebära väldigt många besökare och ALLA vill åka tåg i bergen.
Tågresan kan ta ca 2-6 timmar. Beroende på var man hoppar på och av.

tag-sri-lanka

Nähä! Det där var inte vårt tåg

Bokningarna för att få sittplats i 1: a klass kan göras ca 30 dagar innan avfärd under högsäsong och det är svårt att få biljetter under den här perioden, det är nästan slagsmål om biljetterna, vilket innebär att det aldrig är säkert att man kan få sittplatsbiljetter i 1:a klass. Det sätts in extra tåg, men det finns inte tillräcklig kapacitet för ännu fler.

tag-nanu-oya-sri-lanka

Stationshuset i Nanu Oya

tag-tidtabell-sri-lanka

Tågtidtabell

Inte ens välkända stora lokala reseagenter kan garantera tågbiljetter under högsäsong. Ibland kan man få veta bara någon dag innan resan att man fått biljett eller inte. Kostnaden är inte märkvärdig, det är några dollar vi talar om här. Men ha tålamod och var flexibel.

Alternativ med tåg i 2:a-eller 3:e klass

Ett annat alternativ, för den som är lite mer äventyrlig, är att köpa, i princip samma dag, 2:a- eller 3:e klass biljetter. Ingen sittplats är garanterad och många turister och lokala resenärer trängs ombord i dessa vagnar, risken är stor att man får stå upp. Ska du stå i 2 timmar blir sträckan väldigt lång.

tag-sri-lanka

Bara att kliva in genom fönstret för att få en sittplats! Om du inte får sittplats i 1:a klass

Många sitter vid de öppna dörrarna och beskådar den vackra utsikten i bergen. Är tåget full står folk i mittgången och då ser man inte ut på den motsatta sidan, där det kan vara värt att titta ut, om du lyckats få en sittplats. Den vackra utsikten växlar från ena sidan till den andra. Backpackers trängs med sina stora bagage på tåget och har få möjligheter att lägga bagaget någonstans.

folk-pa-taget-sri-lanka

Mycket folk på tåget i 2:a klass, utan sittplats. Man får stå i mittgången – det kan bli under högsäsong närmare 2 timmar!

Upplevelsen i sig beror lite på vilken inställning man har och hur man vill att tågresan ska fungera.
Den vackra utsikten är inte alltid enastående under hela sträckan och det finns besökare som helt enkelt blivit besvikna på denna ”hajpade” tågsträcka i bergen. Små barn kan tröttna fort.

tag-sri-lanka

Lokala lankeser klämmer ned sig där det går mellan turisterna i 2:klass vagnen där det inte finns sittplats

Jag kan tycka synd om lokalbefolkningen ibland som måste trängas med nyfikna turister och dessutom får de ingen sittplats. Detta är ju deras vardag, för att komma till och från jobb, träffa vänner och familj etc.

tag-sri-lanka

Alla åker tåg på Sri Lanka

forsaljare-tag-sri-lanka

Försäljare säljer sina ”snacks” – ofta hemlagade till hungriga tågresenärer

Chauffören hämtar upp vid slutstationen efter tågresan

För den som reser med privat bil och chaufför, väntar han framme vid den överenskomna tågstationen. Du lämnar ditt bagage i bilen medan han kör upp under din tågresa. En praktisk lösning!

anlita-chauffor-sri-lanka

Gå av vid den här stationen om du ska till Ella. Har du en chaufför hämtar han upp dig.

Dessa extrema situationer gäller under storhelger och långhelger (t ex påsk och semestertider) och högsäsong som tex jul- och nyårsperioder. Resten av tiden brukar det fungera bra. Under regnperiod kan det vara så dimmigt, så man ser inget av den vackra utsikten, eller så ställs tågen in.

Man kan resa med tåg på andra sträckor på Sri Lanka och där är det lättare att få både biljetter och sittplats.

Fundera alltså en extra gång om du är tågfantast. Ibland kan det räcka med att ta den vackra vägen upp med bil och chaufför.

tag-sri-lanka

För tågfantasten är det ett måste. Får du inte sittplatsbiljetter och det är högsäsong med mycket turister kanske du ska fundera på hur du vill göra.

Vill du veta mer om en resa på Sri Lanka kan du läsa:

När det är bästa att resa till Sri Lanka

Det härliga hotellet ”98 Acres” i Ella

Hur reser man bäst runt på Sri Lanka?

Första mötet med Sri Lanka

Östra Sri Lanka 

Här kan du få hjälp med en resa till Sri Lanka!