Början på en safari

En resa till Kenya startar i huvudstaden Nairobi. Nationalparken Masai Mara är kanske den mest kända för att göra en större safari i Kenya, ca 4-5 timmar från Nairobi. Vi börjar med en natt på ett kolonialhotell innan resan verkligen börjar

hotell-kolonial-stil-kenya

Hotell i kolonial stil i Nairobi

Rift Valley

Efter långa och sega bilköer ut ur huvudstaden bort till Rift Valley, är det knappt någon trafik alls på landsbygden. Dalen sträcker sig från ända från Israel ned till Moçambique. Föreställ dig “Lucy” den ”första människan”, upprättgående och inte mer än 120 cm lång, upptäcka världen därnere i dalen.

rift-valley-kenya

Från Jordan floden via Röda Havet ända till Moçambique sträcker sig denna mäktiga dal, eller sänka som det mer korrekt kallas. Den är som djupast här i Nairobi-trakten och kanske som vackrast.

rift-valley-kenya

Och vi är inte på den högsta punkten!

rift-valley-kenya

Rift Valley, Där nere gick kanske vår ”anmoder” Lucy?

rift-valley-kenya

Svårt att tänka att den afrikanska plattan och arabiska plattan rörde sig bort från varann för en sisådär 35 miljoner år sedan

Dåliga vägar

80 km utanför Masai Mara, kan man säga att äventyret börjar… Vägen blir till grus, man kör över enorma gropar, stora stenar, eroderade vägkanter som svämmat över under de stora regnen och som nu torkat. Det känns långt att köra dessa kilometer, när man stöter huvudet i taket och nacken går nästan ur led av alla skarpa svängar när chauffören kör förbi groparna eller över dem. Men man vänjer sig snabbt, eller blir vägen kanske bättre?  

masai-mara-kenya

Man möter inte bara vilda djur på vägen

vägar-kenya

Här är det inga gropar i vägen

Vi kör förbi skolor med små barn i söta skoluniformer, varje skola har olika färger på uniformerna. Barnen vinkar glatt, vi kör förbi några massajer med sina spjut och röda plädar, och så detta vackra landskap. Efter de extremt dåliga ler- och jordvägar, kommer vi fram till vår tältcamp som ligger 1800 m höjd, så det är ganska kyligt.

by-skola-kenya

En byskola

skol-uniformer-kenya

Alla skolor har olika färger på sina skoluniformer

Nattvakt vid hotellet

Personalen informerar om hur allt fungerar med varmvatten, visselpipa om något händer när man är vid sitt tält, ficklampan när man går utanför tältet och framför allt att tillkalla nattvakten vid mörkrets inbrott ifall man vill gå ut. Vilda djur kan komma in vid och nära tälten och alla är inte så snälla.

Tälten är lyxiga och fint dekorerade, riktig dusch och toalett. Utsikten från huvudbyggnaden där receptionen, baren och matsalen är underbar och vi ser en stor del av savannen. Lunchen dukas upp med denna utsikt, kan det bli bättre?

lodge-kilima-camp-kenya

Allrummet med safari anda

kilima-camp-lodge-kenya

Matrum, reception allt i ett

lyx-talt-kilima-camp-kenya

Här kommer vi sova gott

utsikt-talt-kilima-camp-kenya

Utsikt direkt från sängen över savannen

toalett-kilima-camp-kenya

Bevis för den som är orolig att riktiga toaletter finns i tälten

lunch-kilima-camp-kenya

Lunch med utsikt

Lodge-logistik

Eftersom framkomligheten till lodger och camps är så pass tuff ch långsam, är det svårt att ha en restaurang som fungerar som vi är vana vid. Det går inte att erbjuda många varierade rätter. Logistiken är för svårhanterlig och kostsam. Det är inte lätt att forsla mat och dryck på dessa vägar, ha fräscha grönsaker och frukter lättillgängliga. Man löser det genom att ha en meny med möjligtvis 2 olika alternativ. Räkna med att mat generellt alltså är väldigt dyrt under en safari. Men, vi är inte här för att äta och är inte så knussliga med kvalitet, så det gör inget. Men vi äter gott!

masai-mara-national-park

Masai Mara National Park

När vi går tillbaks efter middagen till vårt tält, står det 4 st giraffer precis utanför och gluffsar i sig blad från träden ovanför tältet! Vi behövde inte tillkalla nattvakten, vi smög bara lite snällt förbi. 

giraff-marai-mara

Nyfiken giraff

Vill du veta mer om en resa i Kenya klicka här.

I Masai Mara bodde vi på Kilima Camp