audience-hall-polonnaruwa-sri-lanka

Korna betar lungt vid ruinerna där kungen tog emot sina rådgivare.

Upptäcksfärd i Polonnaruwa

Har du vägarna förbi Sigiriya ska du inte missa att besöka ruinerna från den gamla 1100 – 1300-tals staden Polonnaruwa. Staden (ruiner) upptäcktes av en slump av fransmän på upptäcksfärd, precis som vi ! Upptäcksfärd alltså, men vi är inte här av en slump! Polonnaruwa ligger ca 1 timme från Sigiriya, ta alltså en extra dag för en utflykt hit – det är det värt!

Polonnaruwa utsågs till ny huvudstad efter Anuradhapura under 1000-talet av Indiska erövrare och därför hittar man även hinduiska monument i området.

audience-hall-polonnaruwa-sri-lanka

Relieferna finns kvar från 1200 -talet på alla pelare i Audience-hallen som byggdes av Kung Parakramabahu I

audience-hall-polonnaruwa-sri-lanka

Alla elefant-reliefer på Audience hall är olika

Det lugn som väntade oss när vi kom hit, efter den kaotiska bilkörningen, var fantastiskt. Inte en kotte….några kor! Det var inte högsäsong och det märktes, kan inte fatta att denna underbara plats inte är mer välbesökt.

polonnaruwa-sri-lanka

En vandring bland ruiner, kossor, sjöar och frodig natur – balsam för själen

Cykla runt Polonnaruwas ruiner, upptäck stupas och tempel

Ruinområdet med stadens byggnader, kanaler och bassänger är ganska stort, så vår chaufför Indikha körde oss runt till de olika delarna. Vi stötte på en familj som hyrt cyklar och cyklade runt området med bebis och tung packning! Bra idé, om det inte vore så vansinnigt varmt!

liggande-buddha-polonnaruwa-sri-lanka

Liggande Buddha i Polonnaruwa

pilgrimmer-polonnaruwa-sri-lanka

Kvinnliga pilgrimer är alltid klädda i vitt på Sri Lanka. Polonnaruwa är en självklart plats att vallfärda till

Men är man inte stressad och har tid tror jag det är en utmärkt idé att ta sig runt och upptäcka området i sin egen takt och stöta på olika typer av monument, byggnader, tempel och mäktiga stupas. Det blir aldrig tråkigt eftersom det är många olika platser med olika typer av monument och variationen gör att det känns spännande hela tiden att se nästa och nästa och nästa…..

rankot-vihara.polonnaruwa-sri-lanka

Stupan Rankot Vihara är 54 m hög! Byggdes i slutet på 1100-talet. Man känner sig liten bredvid!

polonnaruwa-sri-lanka

Området är stort och man besöker olika typer av byggnader hela tiden så man tröttnar inte – inte ens barn! Här är området The Sacred Quadrangle

polonnaruwa-sri-lanka

Tid, väder, krig – Polonnaruwa glömdes bort. Men dörrposterna finns kvar!

polonnaruwa-vatadage-sri-lanka

The Vatadage heter den här byggnaden. Det finns 4 st Buddha statyer i olika vädersträck och den är 18 m i diameter.

galpotha-polonnaruwa-sri-lanka

Galpotha betyder stenboken och inristningarna beskriver Kung Nissanka Malla (1187-1196) regenttid.

Vattenreservoarer och makaker

Det utvecklades en speciell teknik för att återanvända och samla upp regnvatten. Kung  Prakramabahu den store (mellan år 1153-86), sa att inget vatten från himmelen skulle slösas bort och därför byggdes  i området och regionen, större konstgjorda sjöar och vattenreservoarer som försåg staden Polonnaruwa med vatten. Vattensystemet används än idag på vissa ställen.

Du kommer se alla makaker överallt. De har fått bo i området sedan urminnestider och har blivit de nya kungarna.

Jag har stor respekt för dem, vill inte gärna gå nära. De gör snabba utkast när de anar mat. De kan säkert även bli irriterade och jag tror inte de är vaccinerade mot rabies direkt. Detsamma gäller förtås alla vilda hundar och katter man ser här också. Jag är ingen specialist men jag rekommenderar att man inte klappar, matar eller går för nära djuren.

konstgjorda-sjoar-polonnaruwa-sri-lanka

Konstgjorda enorma bassänger/sjöar skapades på 1200-talet för att förse huvudstaden Polonnaruwa med vatten. De finns kvar och används till viss del än i dag.

badbassang-polonnaruwa-sri-lanka

Kungen ville kunna bada i badbassänger när Polonnaruwa var huvudstad. Känns inte som att man vill bada i det här vattnet!

makaker-polonnaruwa-sri-lanka

Makakerna är numera kungar i Polonnaruwa! Var lite försiktig, man vet inte hur de reagerar om du råkar störa dem.

En spännande historia om hur ett litet land som Sri Lanka utvecklades och var för länge sedan, redan då, en högt stående kultur. Hur såg våra byar ut i Sverige under 1100-talet?

ta-av-dig-skorna-polonnaruwa-sri-lanka

TIPS! Du måste ta av dig skorna innan varje besök vid helig plats eller tempel. Ta därför skor som är lätta att ta av och på t ex flip-flop. Ibland bränner du fotsulorna!

Många väljer bort att åka hit när de läser om ”ruiner” och tycker det känns lite tråkigt. Det tycker jag är synd. Det går inte att ge en sann bild av vad fint det faktiskt är genom foton. Det måste helt enkelt upplevas på riktigt.

Om du ändå är i området kan du även titta på elefanterna i Minneriya National Park