Britternas svala paradis

Man kan ju inte annat än nynna på sången när man hör namnet Kandy – I love Kandy. Jag förstår att britterna hamnade här under kolonialtiden, pga den svalare temperaturen jämfört värmen nere vid kusten, då staden ligger i bergen. Den är byggd kring en konstgjord sjö, är grön och lummig, med berg och dalar precis inpå staden.

lake-kandy-sri-lanka

Sjön i centrala Kandy med den lilla fyrkantiga ön och palmträd i mitten

queens-hotel-kandy-sri-lanka

Anrika Queens hotel som ligger mitt emot Tandtemplet

Boende i bergen kring Kandy

Många hotell ligger uppe i bergen med utsikt över staden eller närliggande berg och att ta sig till dessa hotell kan ibland bli en intressant resväg i branta backar på smala, oregelbundna betongvägar, ibland med stora hål och man håller tummarna att man inte ska möta en annan bil. Bilen kör i slowmotion. Går man med myr-steg bredvid bilen, skulle det gå fortare att komma upp dit man ska.

bergen-kandy-sri-lanka

Bergen i Kandy är fyllda av härligt kraftfulla palmträd

kandy-sri-lanka

Bästa utsikten över sjön Kandy

tand-templet-kandy-sri-lanka

Drottningens badhus vid Tandtemplet

lake-kandy-sri-lanka

Lake Kandy med Drottningens badhus

Tandtemplet – Temple of the Tooth Relic

Det kända ”Temple of Tooth Relic” – Tandtemplet, är den stora attraktionen i Kandy.

Den mest kända attraktionen i Kandy är förstås The Temple of Tooth Relic. En av Buddhas tänder ska finnas här. Traditionen var att den som hade tanden var också var den rättmätige härskaren över Kandy. Tanden har flyttat runt under århundraden mellan olika städer och tempel och Tandtemplet här i Kandy är från 1592.

lotus-blommor-sri-lanka

Utanför Temple of Tooth Relic säljs offergåvor man tar med sig in. Ofta är det vackra lotusblommor

temple-of-tooth-reclic-kandy-sri-lanka

De Buddhistiska munkarna i Temple of Tooth Relic börjar sin suggestiva sång under ”Puja”

Buddhas tand tas ut 3 ggr varje dag under en ceremoni som kallas ”puja” under munkarnas sång, pilgrimers offergåvor och turisternas förundran. Ingen av oss förstår egentligen vad som händer under ceremonin, men det är suggestivt och vackert.

temple-of-tooth-reclic-kandy-sri-lanka

Temple of Tooth Relic eller på svenska Tandtemplet

Andra aktiviteter i Kandy

Dansshow

Här kan du också se en show där man uppträder med lokala danser i folkdräkt. Gillar man inte att bli ihop tryckt med 1000 andra turister, är det inte någon idé att se detta. Men jag står för vad jag är – en turist! Så jag tycker det är helt ok. Det visade sig vara ett bra beslut senare, eftersom jag genom dräkterna och dansen kunde känna igen mig, när jag under dagarna som följde besökte tempel och museum och såg konsthantverk där igenkänningsfaktorn var mycket positiv. Man ska inte förakta turistfällor!

dans-show-kandy-sri-lanka

I Röda Korsets lokaler kan man se en klassisk lankesisk dansshow. Endast för turister, men som ger en insikt i Sri Lankas kultur

dans-show-kandy-sri-lanka

Lankesiska typiska kläder visas under dansshowen

dans-show-kandy-sri-lanka

Fakirer som går på glödande aska

dans-show-kandy-sri-lanka

Traditionella lankesiska dräkter man ser i alla konstformer när man besöker Sri Lanka

Botaniska trädgården -Peradeniya

Den kända botaniska trädgården Peradeniya lite utanför staden Kandy är ett paradis för den som är intresserad av natur och trädgård. Här ser du Sri Lankas klassiska växter i mer utstuderade former. Vackra palmträds alléer, dammar med lotusblommor, broar, magnifika blommor och andra imponerande träd.

Trädgården skapades officiellt redan år 1842 och har mer än 4000 olika arter.

Ett måste för trädgårdsentusiasten

Hotelltips i Kandy

Jag har varit på flera som är mycket bra, men jag vill gärna rekommendera ett härligt anrikt hotell lite ovanför staden. Boutiquehotellet Mountbatten Bungalow ovanför Kandy.

mountbatten-bungalow-sri-lanka

Mountbatten Bungalow med anor från Lord Mountbatten som sägs ha bott här de gånger han besökte Sri Lanka när Indien och Sri Lanka var Brittiska kolonier.

mountbatten-bungalow-kandy-sri-lanka

Frukosten är nästan det bästa här!

Ett litet charmigt hotell där det även finns små trä”Chalet” att bo i, då själva huvudbyggnaden inte rymmer så många rum. Frukosten i trädgården är underbar och utsikten från hotellet strålande!

tra-chalets-kandy-mountbatten

Boutiquehotellet Mountbatten Bungalows trä”chalets” där man kan tro att man är i alperna

pool-mountbatten-sri-lanka

Poolområdet på Mountbatten

Hur länge ska man stanna i Kandy

Centrala Kandy är annars en mycket liten stad och det räcker att spendera en natt, max 2 nätter här innan du tar dig vidare, högre upp i bergen.

Efter Kandy hoppas jag att du tar dig ännu högre upp i bergen mot Nuwara Eliya och Ella. Vill du ha tips på ett härligt hotell kan du läsa om det här